Een passie voor symmetrie

door Jan van de Craats

Symmetrie en symmetrische patronen zijn te vinden in schalen en bekers, kopjes en schotels, tafels en stoelen, kleedjes en tapijten, gordijnen en behangpatronen. In tegelvloeren, maar ook in vignetten van benzinemerken en wieldoppen van auto’s. En in de karakteristieke lijnenpatronen op een voetbal, een volleybal, een basketbal of een tennisbal.

In dit boek kijkt Jan van de Craats met wiskundige ogen naar symmetrie. Hij laat zien dat er verschillende soorten rozetpatronen, strookpatronen en tegelpatronen zijn. En dat er symmetrie kan zijn in driedimensionale voorwerpen en bolpatronen. Hij legt symmetriestructuren bloot en leert je om symmetrie te herkennen en te determineren. Alles aan de hand van eenvoudige recepten, geïllustreerd met prachtige foto’s en duidelijke tekeningen. Na dit boek kijk je nooit meer op dezelfde manier naar symmetrische voorwerpen en patronen.

Dit is een wiskundeboek zonder formules, vergelijkingen of bewijzen. Er is geen wiskundige voorkennis voor nodig, alleen maar nieuwsgierigheid en een actieve, onderzoekende geest!

In 2014 verschenen bij Epsilon Uitgaven, Amsterdam
Te bestellen via www.epsilon-uitgaven.nl of via de boekhandel. Prijs € 20,00